Чынар Капарова
@chynara_kaparova
Чынар Капарова

Подписчики: 128584
Посты: 598
Подписки: 362
Журналист, телеведущая, преподаватель, Journalist, TV presenter, lecturer
Загрузка...
Москва / Moskva
Ардактуу айымдар, жаны жылдык досторконду каздын эти менен толуктаныз 👍. 3-4 кг каз алып (1200-1500сом), тазалап, 8-9 саат мариновкалап коебуз. Бул учун 3 кг каз болсо 3 чай кашык туз, мурч, сарымсак, олив май 1 чай кашык, лимон керек. Баарын аралаштырып, каз этине дыкат суйкоп, баштыкка ороп, 8-9 саат тыныктырабыз. Бышыраар алдында каздын ички кондойуно кургатылган кара орук, орук, же алма ж.б салып койсонуз да болот:) 200 градус ысыган духовкага фольга менен оролгон казды салабыз, эгер 3 кг болсо, 3 саат бышат. 2 саат 200 градус ысыкка, андан сон 180 гр.ысык менен бышырабыз. Майы ото коп агат. Кийин ал майды оромонун камырын майлоого кошсонуз, эми укмуш даамдуу болот😋:) досторкондун да коркун ачат, даярдоо ыкмасы да оной, ашказан да ыраазы болот😊☺️😄 жаны жылыныздар менен 🎄🎄🎄🎄🎄

Загрузка...
1864   95
28.06.2020
Чоң апамдын кара таш. Чоң апамдын 5-6 чакан кара ташы бар эле. Кимдир бирөөбүз тумоолоп калсак ошол кара таштарды казанга ысытып, суу чачып, буулап айыктырып салчу. Мен да ошол ыкманы көп колдонуп жүрдүм. ______________________________________________________________ Балдарыма дайыма айтчу элем. “Мурдуңар бир аз агып, же тамагыңан кычыша баштаганын, бутуңар муздап турганынын байкасанар дароо айткыла. Болбосо дары берем, же ийне сайдырам” деп коркутуп койчумун. Дароо чуркап келишээр эле. Мен да чоң апамдын ыкмасы менен алардын бутун, бети-башын ысыта буулап, ысык сүт берип, жылуу жаткырып кочумун. Ооруну учурунда баскандан бекен, айтоор биздин үйдө тумоо көпкө жашачу эмес. ______________________________________________________________ Жакынкы күнү да уулум тамагым кычышкансып турат дегенинен буулап, ысытып, ысык сүткө бал кошуп берип жаткырып койдум. Эртеси чуркап кетти. ______________________________________________________________Эми бул коронавирус “чоң апалардын ыкмасын” тоотпосо керек, а мүмкүн алдын алып койгон деле оңбу дейм... Менин ыкмам: кокус тамак кычыша баштаса мурун, ооз көңдөйлөрүн туз кошулган суу менен тазалап, бутту ванна тузу кошулган сууга буулап, ысыгыраак лимон чайдан ичип, тердеп, бир сутка үйдөн чыкпай байкоо жүргүзүңүз. Бир тердеп тургандан кийин шорпо пайдалуу. Бул албетте башталайын деп турган кадимки тумоого жардам берет... Элдик ыкмалардан болушобуз, достор!